Výroba seriálu Mať tak o koliesko viac! pokračuje

Jedno z najstarších animačných štúdií na Slovensku patrí Ivanovi a Dávidovi Popovičovcom. Otec a syn založili v roku 1992 My Studio. Najväčšiu časť ich produkcie predstavuje seriál o vynálezoch Mať tak o koliesko viac! Z knižnej predlohy Ivana Popoviča bolo doposiaľ animačne adaptovaných 36 kapitol. Výroba samozrejme závisí od poskytnutých  finančných príspevkov a preto sa projekt vyznačuje rôznymi produkčnými  vlnami. Tie sú spôsobené práve finančnými možnosťami alebo naopak „nemožnosťami“. V súčasnosti Popovičovci pokračujú vo výrobe 52-dielneho seriálu prácami na záverečných častiach za podpory Audiovizuálneho fondu. Prebiehajú aj rokovania o obnovení koprodukcie s RTVS.

Seriál Mať tak o koliesko viac! z produkcie Popovičovcov má niečo spoločné so starším českým filmom s príbuzným názvom  O kolečko víc. Spomína Ivan Popovič: „V roku 1979 režisér a výtvarník Josef Kábrt uviedol na filmovom festivale v Gottwaldove svoje nové dielo – životopisný fim Julesa Verna – pod názvom O kolečko víc. Aj ja som mal na festivale film, volal sa Strážca Sen. Bol to prvý slovenský animovaný bábkový film a obdržal vtedy Cenu československého filmu. Večer sme sa s pánom Kábrtom a ďalším velikánom a fantastom animovaného filmu, naším Viktorom Kubalom, stretli pri pohári vína. Kolieska, ktoré dobre fungujú v hlavách výmyselníkov, sa v ten slávnostný večer krútili jedna radosť. Aj na obruse po nich zostalo niekoľko otlačkov. Možno práve niektoré koliesko z tej slávnosti sa mi zakotúľalo až do názvu mojej knižky a následne do jej filmovej podoby.“

Okrem seriálu Mať tak o koliesko viac! primárne určeného deťom vzniká v My Studio 20 minútový film pre dospelých divákov. „Tentoraz to bude o láske. Ale aj o chrapúnstve a blbosti, ktoré v posledných rokoch len tak kvitnú, nadobúdajú na intenzite a získavajú čoraz sofistikovanejšie podoby“ ozrejmuje svoj autorský zámer Ivan Popovič. Film je zatiaľ vo fáze prvej verzie scenára a určite sa bude ešte upravovať. Autori  ním naväzujúho na starší projekt, film Channel X.

Eva Perdochová