Nina – nový animovaný film Ové Pictures!

Úspešné tvorivé duo Ové Pictures prichádza so svojím zatiaľ najväčším projektom – 17 minútovým animovaným filmom Nina. Po slávnostnej premiére 26.9.2014 v Kine Lumière sa film dostane do distribúcie vrámci Projektu 100. Ako predfilm bude Nina sekundovať celovečernému hranému filmu Biely boh (r: Kornél Mundruczó, Maďarsko / Nemecko / Švédsko, 2014) od 9.10.2014.

„Náš nový animovaný film NINA je o prekonávaní strachu. Poznáme, aké to je, keď nám strach zaviaže ruky, keď nás škrtí a nedovolí nám vydať hlásku a vieme aj, aké ťažké je vzoprieť sa mu. Strach je jednoducho súčasťou nášho života a dokáže nám v hlave vytvárať neuveriteľné hrôzostrašné príbehy. A jedným z takýchto príbehov sme sa nechali inšpirovať. Tak vznikol príbeh o bojazlivom chlapcovi Ondrovi, ktorý sa na všetko okolo seba dokáže pozrieť len cez ďalekohľad a malej divožienky Niny, ktorá mu jeho strach pomáha prekonávať. K Nine sa však nikto nesmie priblížiť…“ predstavujú svoj nový film autorky Michaela Čopíková a Veronika Obertová. Rozprávačom príbehu je Ondro, ktorého dabuje detský neherec Adam Šicko. Jeho nedokonalý herecký prejav je zdrojom autenticity a momentom zreálnenia štylizovaného sveta animácie.

Film vznikol s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, verejnej zbierky Štartovač a do koprodukcie s Ové Pictures vstúpil producent niekoľkých animovaných projektov Peter Badač so spoločnosťou Bfilm.

Animovaný film Nina je realizovaný klasickou animačnou technikou stop-motion s minimálnym zásahom počítačovej postprodukcie. „Pre tento film sme si zvolili dva spôsoby natáčania. Jeden viacmenej klasický, kde sme naše papierové modely animovali na vodorovnej ploche. A druhý, pre nás špeciálny – animácia na valci. Na náš „animačný“ valec sme umiestnili papierové modely a pomocou jeho rotácie sme vytvárali ilúziu pohybu charakterov a celej krajiny.“

Animované objekty sú priestorové modely zväčša poskladané, resp. vymodelované z papiera. Ich počet sa pohybuje okolo čísla 200 a pre potreby natáčania boli vyhotovené v rôznych veľkostiach. Filmom sa však život modelov nekončí. Po slávnostnej premiére Niny bude otvorená výstava filmových artefaktov v novej kaviarni TUTO v Starej tržnici v Bratislave.

Film o filme: www.vimeo.com/102711903

Novinky o filme: www.facebook.com/pages/Nina/1433746296899138

Webstránka štúdia: www.ovepictures.com

Projekt 100: www.asfk.sk/projekt-100/projekt-100-2014

 

16. 9. 2014 / Eva Šošková