Drobci lietajú po svete a majú vlastné DVD

Slovenský animovaný seriál DROBCI vychádza v týchto dňoch konečne aj na formáte DVD. Večerníček z dielne animátorky a režisérky Vandy Raýmanovej, ktorý bol odvysielaný na Dvojke RTVS počas minuloročných vianočných sviatkov, očaril divákov po celom svete a nečudo, že sa pripravujú aj ďalšie diely.

Vanda Raýmanová mala od začiatku práce na seriáli predstavu, že pôjde o kompletný projekt – príbehy dvoch neposedných bratov Bena a Toma plánovala stvárniť nielen v krátkych animovaných filmoch, ale vydať o nich aj knihu a DVD. Aj preto ju po premiére v RTVS potešil záujem divákov. Kniha už vyšla a má rovnaký úspech, teraz prišiel čas uspokojiť aj záujemcov o dévedečka.

„Samozrejme, mám obrovskú radosť, že sa DROBCI deťom páčia. Sledovať ich, ako príbehy prežívajú a počuť na konci rozprávky slovo ´ešte´, ma vždy veľmi poteší,“ priznáva sa Vanda. „A keďže k Večerníčkom sa mohli dostať len vo vysielaní RTVS alebo na filmových festivaloch, teším sa, že už pre ne konečne máme aj DVD. Obal je pekný, obsah vtipný a deti nadšené, tak neváhajte.“

Veľké dobrodružstvá malých hrdinov si tak budú môcť deti s rodičmi doma nielen prečítať, ale aj pozrieť, kedy sa im zachce. DVD prináša najmenším divákom všetkých doteraz vyrobených sedem dielov o tom, s čím všetkým a na čo všetko sa dokážu hrať nezbedník Ben a mudrlant Tom. Postavy nahovorila Petra Polnišová, na výtvarnom spracovaní sa spolu s Vandou Raýmanovou spolupodieľala Ivana Šebestová, hudbu skomponoval Michal Novinski a réžiu majú na svedomí Vanda Raýmanová a Michal Struss. DVD vydávajú v spoločnej koprodukcii objectif, s.r.o., RTVS a plaftik, s.r.o, distribúciu zabezpečuje Magic Box Slovakia, s.r.o. Realizáciu a distribúciu filmov na DVD finančne podporil Audiovizuálny fond.

Animovaná tvorba RTVS žne v poslednom období úspechy po celom svete, zaujala aj na tohtoročnom televíznom veľtrhu MIPCOM vo francúzskom Cannes, november je pre DROBCOV ako cesta okolo sveta. „Epizóda Výlet bola začiatkom mesiaca nominovaná na medzinarodnú cenu Hsin-Yi Children’s Animation Awards v Taipei na Taiwane, odtiaľ sa DROBCI presunuli do indického Hajdarábádu na 20. ročník Medzinárodného festivalu detských filmov The Golden Elephant,“ s potešením vymenúva Vanda Raýmanová a pridáva aktuálne plány: „Len teraz sme dostali správu z Číny, že sme postúpili do posledného kola o cenu za najlepší TV seriál na festivale animovaných filmov v prístavnom meste Xiamen. Musím sa priznať, že ma všetky nominácie a ocenenia tešia, je to zadosťučinenie pre celý tím za množstvo práce, ktorá za tým všetkým je.“

Potešiteľnou správou je aj fakt, že práce na DROBCOCH sa neskončili, naopak, kompletný tím okolo Vandy už s finančnou podporou RTVS a Audiovizuálneho fondu pracuje na ďalších šiestich dieloch. „Veľmi si cením, že RTVS pristúpila k obnove pôvodnej tvorby pre deti a dala mi dôveru venovať sa tomu, čo ma napĺňa. Verím, že nové diely zaujmú deti rovnako, ako prvých sedem. Budú však musieť ešte chvíľu počkať,“ dodáva Vanda Raýmanová.

DVD DROBCI 1-7 / Animovaný seriál pre deti

  1. PREDSTAVENIE
  2. VÝLET
  3. TORTA
  4. PRETEKY
  5. TÚRA
  6. ZÁHADA
  7. IHRISKO

Celková dĺžka: 56 minút

Facebook DROBCI
https://www.facebook.com/DrobciTheTots/