Nová rozprávka Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla

Keď mal v roku 2011 premiéru animovaný seriál Mimi a Líza, detskí diváci si ho okamžite obľúbili. Presadil sa nielen doma, ale aj v zahraničí. Premietal sa na mnohých festivaloch animovaného filmu (napríklad v Annecy či v Stuttgarte) a získal niekoľko ocenení.  Veľký úspech zaznamenal aj vo Francúzsku, kde sa v podobe 45-minútového pásma premietalo v kinách šesť rozprávok zo seriálu. Videlo ich približne 70-tisíc divákov. Príbehy dvoch nerozlučných kamarátok vysielala aj Česká televízia. Teraz prichádzajú tvorcovia s niečim špeciálnym.

Produkčné štúdio Fool Moon spoločne s RTVS a českým štúdiom MAUR film vytvorili 26 minútový film Záhada vianočného svetla.  22. novembra bude mať premiéru v kinách na Slovensku a 6. decembra v Čechách v špeciálnom Vianočnom pásme Mimi a Líza. Novú rozprávku zaradila do svojho programu počas Vianočných sviatkov aj RTVS. Okrem toho vo Vydavateľstve SLOVART vychádza rozprávka v knižnej podobe.

„S nápadom vytvoriť špeciálny vianočný film prišiel náš francúzsky distribútor a v RTVS sa táto myšlienka stretla s pozitívnym ohlasom,“ prezradila nám Katarína Kerekesová, ktorá je spoločne s Ivanou Šebestovou aj režisérkou filmu. „Bola to pre nás veľká výzva. A priznávam, nie ľahká. Nielen kvôli dĺžke filmu, ale i vďaka vianočnej téme.“

Mimi a Líza zažili už množstvo zábavy v tajomstvách fantazijných svetov. Tentoraz zažijú čosi nezvyčajné. Budú cestovať v čase. Podľa slov Kataríny Kerekesovej: „Príbeh by sa nemusel odohrávať len na Vianoce, je univerzálny, ale vďaka vianočnému času je zázračnejší.“ Sviatky ozdobené obrovským množstvom svetiel sa zrazu ocitnú v tme. To je výzva pre Mimi a Lízu, ktoré chcú mať žiarivý stromček.

Veľkú výzvu mala aj režisérka Ivana Šebestová. Síce v minulosti spolupracovala na seriáli, no ako režisérka sa vo svojej tvorbe zameriava na filmy určené prevažne pre dospelého diváka. Jej najnovšia snímka Žltá len pred pár dňami získala v Rusku ocenenie na Medzinárodnom festivale animovaných filmov KROK a putuje po rôznych prehliadkach po celom svete. Okrem réžie Záhady vianočného svetla sa podieľala aj na písaní scenáru spoločne s Katarínou Molákovou a Katarínou Kerekesovou. Ako nám prezradila: „Na rozdiel od seriálu je vo filme omnoho výraznejšia hudba, ktorá je pre vnímanie detského diváka nesmierne dôležitá. Najmä ak ide o dlhší formát. Vďaka RTVS sme mohli vytvoriť filmovú hudbu nahrávanú so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a Detským a dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu.“ O tú sa postarala hudobná skladateľka Lucia Chuťková, ktorá v súčasnosti patrí k najvýraznejším postavám hudobnej scény mladých skladateľov a skladateliek.

Bolo pre ňu dôležité, aby titulná pieseň zaujala nielen detského diváka, ale rovnako aj dospelého. „Autorkou textu je Katarína Moláková. Veľmi dlho sme hľadali speváčku, ktorej hlas by mal v sebe intimitu a čosi tajomné. Hlas, ktorý by vniesol do všetkých piesní niečo svojské.“ Na Slovensku budete počuť Elu Tolstovú, líderku formácie Tolstoys. V Čechách piesne naspieva Markéta Irglová, známa najmä vďaka filmu Once, za ktorý spoločne s Glenom Hansardom získala Oscara.

Film Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla vznikol vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálneho fondu a Státního fondu kinematografie. Okrem Slovenskej a Českej republiky ho uvidia aj deti vo francúzskych kinách. Zároveň oň prejavili záujem talianska televízia RAI, slovinská RTV a fínska televízia YLE TV 2.