Pozrite si najnovší film Ivany Šebestovej v kine

12. júna 2013 sa v priestoroch kina Lumiére udiala slávnostná premiéra filmu Sneh. Emotívne silná filmová udalosť čerpala zo šesťročnej práce na filme, početnej účasti tvorcov a ich priateľov a známych. Boli kvety, slzy a samozrejme aj film režisérky Ivany Šebestovej o dievčati s ilúziami.

„Sneh je krátky animovaný film o láske. Predstavuje príbeh mladej ženy Maje, ktorá v zúfalej túžbe po láske stratí kontakt s realitou a začne sa prepadávať do temných zákutí vlastnej imaginácie. Mnohovrstevná filmová výpoveď sa výtvarne aj ideovo dotýka kultúr Ďalekého východu. Hlavná hrdinka zisťuje, že zmyslom jej cesty je prekonať ilúziu, máju, ktorá zahaľuje pravdu“ píše sa na oficiálnej webstránke filmu http://film-sneh.sk/, kde si môžete pozrieť aj trailer, obrázky a prečítať si niekoľko zaujímavostí o filme.

Po započatí festivalovej šnúry na Fest Anči a krátkej odmlke sa film znova dostáva do súkolia projektorov na Slovensku. Krátky film Sneh je distribuovaný vrámci Projektu 100 spolu s celovečernou francúzsko-španielskou snímkou Pabla Bergera Snehulienka: Iný príbeh v premiére 19.9.2013.

Filmový štáb koprodukčného slovensko-francúzskeho Snehu je plný zvučných mien. Producentkou filmu je Ivana Laučíková zo spoločnosti Feel me film – okrem iného aj spolurežisérka festivalovo úspešného filmu Posledný autobus. Rovnako ako Feel me film aj francúzsky koproducent Olivier Catherin zo spoločnosti Les Trois Ours sa špecializuje na produkciu animovaných filmov. Obrazovú postprodukciu zabezpečilo štúdio Plaftik na čele s Michalom Strussom, svojho času nominovaného na študentského Oscara. Dnes je Struss už skúsený profesionál a ponúka priestor aj mladším animátorom, napríklad Andrejovi Gregorčokovi – režisérovi študentského filmu Frankenhand. Animáciu podporilo štúdio Ekran na čele s Petrom Košťálom. Dlhoročnej animácii sa venovala nie len režisérka filmu Ivana Šebestová, ale aj Michal Struss, Štefan Gura a Peter Skala. Film je realizovaný plôškovou animáciou, teda dvojrozmernou, avšak animačný proces prebiehal v 3D animačných softvéroch. Projekt pre animátorov pripravil Tomáš Slančík – slovenský študent digitálnych efektov na londýnskej Bournemouth University. Vo filme zaznieva nie len pôvodná hudba od slovenskej skupiny Longital, ale aj fragment z básne Ivana Štrpku Myslím na sneh. Na scenári spolupracovala Ivana Šebestová s Katarínou Molákovou – scenáristkou primárne dokumentárnych a televíznych filmov.

A nakoniec režisérka filmu Ivana Šebestová je na poli slovenskej animácie známa zaujímavým používaním plôškovej animácie a možno je označiť za hlavnú súčasť ženského prúdu animátoriek. Už vo svojich predošlých filmoch Lásko má (2001), Lionardo Mio (2005) a Štyri (2007) sa zaoberala prežívaním lásky ženskými hrdinkami, ich sexualitou a túžbami.

Takže zima príde tento rok oveľa skôr. V slovenských kinách sa rozsneží už 19. septembra.

 

Eva Šošková-Perďochová