Autor oceňovaného animovaného filmu o autizme Tim Webb na Fest Anča 2019

Medzi hosťami 12. Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča bude koncom júna v Žiline aj vynikajúci britský animátor Tim Webb.

Tim Webb sa pôvodne učil za zubného technika, no napokon si to rozmyslel a vyštudoval animáciu. Niekoľko rokov sa živil ako animátor na voľnej nohe, než pre Channel 4 vytvoril svoj prvý medzinárodne oceňovaný film A ako autizmus (A is for Autism, 1992). Tento krátky film je považovaný za prelomový v histórii animovaného dokumentu, spomína sa v mnohých odborných knihách, rozoberá sa v dizertačných prácach a premieta sa po celom svete. Status zásadnej snímky si film vydobil najmä vďaka svojej silnej výpovednosti – Webb v ňom pracoval priamo s výpoveďami a tvorbou ľudí trpiacich poruchami autistického spektra.

Neskôr Webb režíroval mnohé ďalšie úspešné filmy, napríklad 15th February, Six of One, Mr Price či Happy Returns a získal viacero významných ocenení. Six of One dokonca získal nomináciu na najvyššie britské filmové ocenenie BAFTA.

Počas ostatných 15 rokov vyučoval Tim Webb na viacerých vysokých školách, napríklad na Royal College of Art či National Film and Television School v Anglicku alebo na Tainan National University of the Arts v Taiwane. Pripravil a viedol aj niekoľko medzinárodných workshopov a ako porotca sa pravidelne zúčastňuje festivalov animácie po celom svete. V súčasnosti pracuje na viacerých filmových projektoch a grafických románoch.

Na tohtoročnej Fest Anči uvidíte v sobotnom programe retrospektívu Timových filmov a masterclass, na ktorom porozpráva o svojej tvorbe.

Festivalové akreditácie na 12. Fest Anču si môžete kúpiť už teraz na našom webe.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2019 finančne podporil Audiovizuálny fond. Podujatie bolo podporené finančným príspevkom z Fondu LITA.