Vera Neubauer, dvojnásobná držiteľka BAFTA, na Fest Anči 2019

Aj tretia čestná hostka 12. Fest Anče stojí za pozornosť! Bude ňou britská animátorka českého pôvodu Vera Neubauer.

Vera patrí suverénne medzi najproduktívnejšie animátorky v Spojenom kráľovstve, na konte má viac než 30 filmov, ktoré sa vyznačujú mimoriadnou pestrosťou techník a prístupov. Okrem animácie sa venuje písaniu scenárov, kurátoruje festivalové prehliadky a vystavuje svoje fotografie.

Jej filmy sa premietajú po celom svete. Získala za ne dvakrát ocenenie BAFTA a mnoho iných medzinárodných cien. Jej retrospektívy sa premietali v Bristole, Liverpoole, Badene, Ríme, Lleide, Tampere, Riu de Janeiru, Sao Paule, Mumbaji, Berlíne, Volde, Siene, vo Viedni a Sderote – a teraz sa pridá aj Žilina.

Verina tvorba je charakteristická rôznorodosťou tvorivých prístupov, ale aj prítomnosťou výrazných ženských postáv. V kreativite sa pohybuje od filmov pre deti až po experimentálne diela, využíva najrôznejšie techniky, od kreslenia, cez live action, stop motion až po háčkovanie. Centrom jej filmov je však vždy ženská hrdinka. Jednoznačne sa tak napája na tému tohtoročnej Fest Anče – identitu.

Dalo by sa povedať, že z hľadiska témy festivalu je zaujímavý aj Verin život. Narodila sa v Československu, dnes však žije a pracuje v Londýne.

V minulosti vyučovala umenie a film na Central St. Martin’s School of Art, Royal College of Art, a Goldsmiths University. V súčasnosti ako nezávislá umelkyňa a filmárka a príležitostne vedie workshopy v zahraničí.

Na Fest Anči 2019 budete mať jedinečnú príležitosť navštíviť jej filmovú retrospektívu a masterclass.

Vstupenky na 12. Fest Anču je možné zakúpiť v predpredaji cez webstránku festivalu.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2019 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival finančne podporil Fond LITA.