Slovenská animácia na Visegrad Animation Forum 2016

Na 7. ročníku podujatia bude slovenská animovaná tvorba zastúpená v programe festivalu, ako aj na sprievodnom podujatí pre filmových profesionálov Visegrad Animation Forum (3. – 5. 5. 2016). Na medzinárodnom festivale animovaných filmov Anifilm v Třeboni (3. – 8. 5. 2016) sa predstaví niekoľko slovenských filmov.

Slovenské zastúpenie v rámci Visegrad Animation Forum (VAF)
VAF je najvýznamnejším podujatím pre profesionálov pracujúcich s animovaným filmom v regióne strednej a východnej Európy. K základným zámerom a snahou je prilákať nových partnerov, producentov, vysielateľov, sales agentov, filmových distribútorov a predstaviť im krátke animované filmy vo vývoji a televízne seriály. Tiež je jeho zámerom zvýšiť odbornú prax, prezentovať schopnosti tvorcov a producentov, zlepšiť kvalitu obsahu a vizuálnu stránku projektov a praktické schopnosti autorov a producentov animovaného filmu.

V rámci pitching fóra pre krátke filmy vo vývoji budú v rámci 12 prezentovaných projektov 2 slovenské. Prvým je projekt Koniec režisérov Davida Štumpfa a Michaely Mihályiovej produkovaný spoločnosťou Bfilm. Druhý projekt je taktiež z portfólia spoločnsoti Bfilm a jej producentov Petra Badača a Evy Pa – animovaný film UNTRAVEL režisérov Any Nedeljković a Nikolu Majdaka ml. O najlepšom projekte a udelení ceny v hodnote 2000 eur rozhodne medzinárodná porota, kde Slovensko zastupuje Juraj Krásnohorský.

V súťažnom pitching fóre pre TV seriály vo vývoji sa zúčastní slovenský projekt Muflón Ancijáš režisérov Juraja Krumpolca a Igora Derevenca. O najlepšom projekte rozhodne medzinárodná porota, kde Slovensko zastupuje Tibor Búza, programový riaditeľ RTVS. Hlavnou cenou je účasť projektu na prestížnom pitching fóre Cartoon Forum 2016.

V sekcii New Talents sa predstaví za slovenskú animáciu David Štumpf so svojím bakalárskym filmom Kovbojsko (SK, 2015), kompilácia New Talents bude ďalej z Anifilmu pokračovať na rôzne medzinárodné festivaly animovanej tvorby kde bude prezentovať tvorcov zo strednej a východnej Európy.

Súčasťou programu VAF je aj stretnutie národných fondov strednej Európy s témou možností koprodukcií animovanej tvorby pre deti, kde Slovensko zastúpi riaditeľ Audiovizuálneho fondu jeho riaditeľ Martin Šmatlák.

Prezentovať sa bude aj súčasná situácia slovenskej animovanej tvorby v rámci slovenských raňajok vo štvrtok 5. mája, kde sa predstavia slovenské pripravované projekty.

Spoluorganizátorom VAFu je slovenská Asociácia producentov animovaných filmov. Účasť slovenskej delegácie na Visegrad Animation Forum bola podporená Audiovizuálnym fondom.

Slovenské filmy v oficiálnom programe Anifilmu
Do medzinárodnej súťaže študentských filmov sa dostal melancholický, zvláštne nostalgický film slovenského študenta pražskej FAMU Šimona Mészarosa Sobota odpoludnia (CZ, SK, 2015) zachytávajúci príbeh starnúceho páru s nedoriešenými problémami z minulosti, a Medzinárodnú súťaž videoklipov ozvláštni videoklip Andreja Kolenčíka a Veroniky Kocourkovej Duch mesta(SK, 2015).

Sprievodný filmový program do sekcie Kde domov môj zaradil aj úspešný televízny projekt Michala Baláža True Štúr (SK, 2015), v ktorom sa prelínajú hrané scény s animáciou, ako aj film režiséra Michella CoomberaLunik IX. (SK, 2010) o trpkosladkom detstve v najväčšom rómskom ghette v strednej Európe. V ďalšej sprievodnej sekcii Animo sa predstaví pásmo slovenského seriálu pre deti animátorky Kataríny Kerekesovej Mimi a Líza (SK, 2012). Diváci si tiež budú môcť pozrieť celovečerný film Jana Baleja Malá z rybárne (CZ, SK, DE, 2015), ktorá je zaradená do sekcie Bilancie.

V sprievodnom programe festivalu Works in Progress sa tento rok predstavia štyri celovečerné projekty pripravovaných animovaných filmov. Jedným z nich je aj česko-slovenská koprodukcia Lichožrúti režisérky a výtvarníčky Galiny Miklínovej, adaptácia úspešnej rovnomennej knihy o malej sirote, lichožrútovi Hihlíkovi, ktorého vychoval starý otec. Súčasťou festivalového programu je aj autorské čítanie z knihy a premietanie ukážok z pripravovaného filmu.