Fest Anča 2019 poteší detské publikum pôvodnými slovenskými animovanými spievankami a bohatým programom filmov

Aj 12. Fest Anča ponúkne bohatý program detskému divákovi. Tento rok je pre najmladšie publikum pripravená ako obvykle súťaž krátkych animovaných filmov pre deti, ale viacero aj celovečerných snímok a špeciálna tematická sekcia venovaná pôvodnému slovenskému projektu Maľovanky Spievanky. Hlavné dianie zaujímavé pre detského diváka je na Anči ako obvykle nachystané na prvý festivalový deň – štvrtok – a na nedeľné predpoludnie.

Štvrtok je tradične Detským dňom vyhradeným pre najmladších návštevníkov. Každoročne priláka niekoľko stoviek žiakov základných a materských škôl zo Žiliny a okolia. Tento rok sú pre nich na Stanici Žilina-Záriečie aj v Novej Synagóge pripravené už od rána premietanie Medzinárodnej súťaže krátkych filmov pre deti, Svetová panoráma filmov pre deti a ďalší program. Aj tentokrát sa na Fest Anči bude odovzdávať ocenenie v kategórii filmov pre deti a o jeho opäť držiteľovi rozhodne špeciálna detská porota práve počas Detského dňa.

“Už niekoľko rokov dávame možnosť deťom a ich učiteľom stráviť spolu predposledný školský deň na Fest Anči a vidieť to najlepšie zo slovenskej aj svetovej animovanej tvorby. Tento program kurátorujeme špeciálne pre mladých divákov, aby videli, čo všetko zaujímavé vzniká mimo bežne dostupného repertoáru kín a televízií,”vysvetľuje myšlienku Detského dňa riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Lákadlom pre deti, no nielen pre ne, bude určite uvedenie a krst slovenského animovaného cyklu Maľovanky Spievanky Heleny Slavíkovej-Rabarovej. Ide o mimoriadnu domácu sériu, ktorá vznikla koncom 80. rokov na motívy slovenských ľudových piesní a riekaniek, no neskôr ostala zabudnutá. Tento rok ju Slovenský filmový ústav vydáva v reedícii na DVD. Kristiť ju na Fest Anči bude autor výtvarných návrhov Peter Cigán v prítomnosti režisérsky H. Slavíkovej-Rabarovej.

Niekoľko titulov zaujímavých aj pre detského diváka ponúka i celovečerná sekcia Fest Anče. Jedným z nich je Koralína a svet za tajnými dverami, temný fantasy príbeh natočený podľa novely spisovateľa Neila Gaimana určenej pre detské publikum. Ide o silný príbeh o hľadaní strateného domova a rodiny. Pútavý pre mladého diváka môže byť tiež kreslený film francúzskeho režiséra Rémiho Chayé Až na severný pól. Ten sa odohráva v Rusku koncom 19. storočia a je príbehom mladej Saše, ktorá sa namiesto vydaja rozhodne pátrať po svojom starom otcovi, nezvestnom polárnom bádateľovi. Oba filmy uvedieme v českom dabingu. V špeciálnych doobedných časoch uvedie Fest Anča slovenský celovečerný film Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla, ktorý pred niekoľkými mesiacmi získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti.

Návštevníci s deťmi budú mať šancu vidieť detský program počas celého festivalu, pričom reprízy štvrtkového detského programu sú zaradené primárne na nedeľné predpoludnie.

Fest Anča 2019 sa koná od 27. do 30. júna v Žiline. Vstupenky je možné zakúpiť v predpredaji cez webstránku festivalu.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2019 finančne podporil Audiovizuálny fond.

Festival finančne podporil Fond LITA.