Srdce veže na ceste za podporou

Na slovenskej animovanej scéne sa pomaly pracuje na prípravách celovečerného rodinného filmu Srdce veže z dielne Petra Budinského (tWINs, Bird of Pray) a Patrika Pašša ml. (V poli). Film rozvíja témy strachu a smrti, viac určené pre dospelého diváka ako pre detské publikum. Avšak motívom strachu nadväzuje na mladé animátorské diela z tunajších končín – Kto je tam? Vandy Raýmanovej, či pripravovaný krátkometrážny projekt Veroniky Obertovej a Michaely Čopíkovej (Ové pictures) Nina & Ondro.

Hlavným hrdinom príbehu je sedemročný chlapec Riki, ktorému zomrel otec a teraz sa obáva, že stratí aj svoju mamu. Skľučujúci strach ho privedie do sveta fantázie, kde stretáva nielen Emu, s ktorou sa skamaráti, ale aj zlé neľudské postavy. Bojazlivý chlapec ukáže svoju vnútornú silu, keď sa pokúša o záchranu mamy. Autori sa k téme postavili priamo, bez zľahčovania: „Film nič neprikrášľuje, ani nezamlčuje, vďaka čomu divák uvidí veci tak, ako sa skutočne stali – hoci nie sú príjemné. O to viac sa bude môcť stotožniť s hrdinami filmu.”

K filmu je dokončený scenár aj výtvarné návrhy postáv, v ktorých dominuje realistickosť a dôraz na detail. Neľudské postavy vo svete fantázie majú podobu železných mechanických robotov.

Projektu zatiaľ chýba producent a dostatočné financie. Možnosť získať ich bude mať na Animafeste Pro – profesionálnej časti Animafestu Zagreb. Na tamojšom už 4. Regionálnom pitching fóre sa autori pobijú 5.-8. júna o pozornosť producentov spoločne s ďalšími piatimi projektmi.