Večerný program 12. Anče predstaví nové projekty Stroona, Fera Királya a nové festivalové priestory

Dvanásta Fest Anča upúta nielen denným filmovým programom, ale aj obľúbenými večernými premietaniami, koncertami a párty. Tie sa tento rok presúvajú zo svojho niekdajšieho miesta diania v záhrade Stanice Žilina-Záriečie a sály S2 do nových priestorov – predovšetkým do hudobného podniku Smer Klub 77.

Highlightami hudobného programu budú určite štyri koncerty / live performancie. Hudobník Dalibor Kocián, dobre známy pod pseudonymom Stroon, predstaví na Fest Anči svoj nový projekt Early Millennial, ktorého prvé EP Canarissimo vyšlo v apríli tohto roku. Čerpá v ňom z hudby, ktorá ho ovplyvnila v mladosti, a výrazne sa odkláňa od estetiky, s ktorou pracuje vo svojej ostatnej tvorbe. Dalibor je s Ančou dlhoročne spriaznený, na festivale vystupoval v minulosti už niekoľkokrát. Tentoraz ho s podujatím zbližuje aj festivalová téma Identita, do ktorej výborne pasuje fakt, že svoje nové alterego na Anči odpremiéruje. Okrem toho zahrá počas festivalového víkendu aj DJ set pod pseudonymom Stroon.

Dalibor Kocián. Foto: Katarína Svobodová

V téme zostáva aj livecodingový set hudobníka Fera Királya nazvaný Fishcore. Fera verejnosť pozná najviac skrz interpretáciu súčasnej vážnej hudby od skladateľov ako Philip Glass alebo Steve Reich. Tej sa venuje ako sólovo, tak aj ako člen medzinárodne úspešného zoskupenia Cluster ensemble. Na Fest Anči sa predstaví vo svojej experimentálnejšej podobe. V rámci jeho sólovej performance na letnej terase Smer Klubu 77 budú môcť diváci zažiť vystúpenie v duchu motta livecodingového hnutia: „Show us your screens“. Na scéne uvidia počítačový kód, prostredníctvom ktorého Fero hudbu priamo na mieste „píše“, a doslova tak budú môcť nazrieť na ruky a do hlavy autora.

Fero Király. Foto: Eva Vozárová

Koncertný program doplní nestor slovenského bizarného folku Samčo, brat dážďoviek a  noisovo-dronový projekt Odpał. „Rád sa hrám s vecami, ktoré vydávajú zvuk. Zobrali mi hračky, keď som vyrástol, tak si musím vystačiť s týmto,“ píše sám o sebe hudobník Samuel Szabó alias Samčo, ktorý je okrem iného držiteľom ceny Radiohead Award 2015 v kategórii experimentálna hudba. Okrem koncertu na Anči odprezentuje aj svoju prednášku Umelá Neinteligencia o svojom nehudobnom projekte, v rámci ktorého používa nástroje umelej inteligencie a učí ich pracovať s neinteligentným obsahom – napríklad s prejavom niektorých slovenských politikov alebo s desiatkami tisíc facebookových diskusných príspevkov. Odpał je zas špecifický live projekt pracujúci s hlukmi a snažiaci sa do maximálnej možnej miery vyťažiť z daností priestoru, v ktorom sa odohráva.

V rámci večerného programu 12. Fest Anče vystúpi so svojím setom aj DJka a promotérka Tea Tralna. Tea o sebe hovorí, že je hudobná duchom a striktne eklektická. Rada experimentuje a prepája zdanlivo nespojiteľné. Pôsobí v rámci kolektívu BWO a na Slovensko v minulosti pomohla priviezť producentov ako Hi5ghost, Palmistry alebo Gundam.

Tea Tralna. Foto: Katarína Svobodová

Návštevníci Fest Anče sa môžu aj tento rok každý večer tešiť na obľúbené kuriozity z filmového programu Fest Anče. Sekcie Anička v krajine zázrakov, Anička v Mordore a Extrémne krátka sekcia extrémne krátkych filmov sa z väčšej časti presúvajú do Smer Klubu a časť premietaní sa bude konať pod holým nebom na terase.“Do sekcie Anička v krajine zázrakov sa každoročne snažíme zaradiť filmy, pri ktorých je evidentné, že autori si uleteli. Zároveň je výber bohatý na témy. V sekcii nájdeme generačnú výpoveď, odvážne spracovanie národnej mytológie, pubertálny humor, nevyžiadané rady do života aj filmy, v ktorých sa snúbia, sobášia, ale aj pochovávajú žánre,” popisuje večerný program dramaturg festivalu Lukáš Sigmund. „Filmy zo sekcie Anička v Mordore sú zas známe svojím konfrontačným charakterom. Sú to filmy, ktoré kvôli svojej podstate zvyknú prepadnúť sitom festivalových výberov, preto je veľmi možné, že mnohé z nich diváci (na rozdiel od sezónnych hitov) na iných festivaloch neuvidia.“

Zaujímavosťou bude tiež tematická sekcia Shrek je láska, Shrek je život, ktorá bude mať svoje miesto v sobotu po zotmení na terase Smer Klubu. Je inšpirovaná množstvom online obsahu generovaným fanúšikovskou komunitou filmu Shrek. Ukáže to najlepšie z internetovej tvorby a festivalových návštevníkov uvedie do kuriózneho sveta shrekovskej kreativity.

Súčasťou večerného programu Fest Anče 2019 bude aj špeciálna čisto animačná Pecha Kucha Ancha. Slovenskí aj zahraniční tvorcovia vo krátkych 7-minútových prednáškach odprezentujú najnovšie filmy, na ktorých pracujú. Pecha Kucha sa bude konať v Novej Synagóge v piatok večer a bude prebiehať v angličtine.

Fest Anča 2019 sa koná od 27. do 30. júna v Žiline. Vstupenky je možné zakúpiť v predpredaji cez webstránku festivalu.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2019 finančne podporil Audiovizuálny fond.

Festival finančne podporil Fond LITA.