Hľadači Lucia Černeková a Peter Luha sú stále na ceste

72aa1c6a9bfe7fe946f2da9e028498ef3594

Určite to poznáte aj vy: pricestujete do nového mesta, do novej krajiny a tie vás poprežúvajú ako tabak. Množstvo nových podnetov vám zaplní hlavu a vy si o tom všetkom musíte niečo myslieť. Peter Luha a Lucia Černeková poskytujú pohľad do svojho vnímania prostredníctvom krátkych experimentálnych filmov z cyklu On the road.

Experimentálny animovaný film nemá na Slovensku silnú tradíciu. V socialistickej ére na to neboli nie len podmienky, ale aj autorské ambície. Dnes, v dobe nových médií a ideológií, je experiment prirodzenou súčasťou slovenského animovaného filmu a viaže sa väčšinou s Vysokou školou výtvarných umení.

Na VŠVU študovala aj výtvarníčka Lucia Černeková, ktorá je súčasťou tvorivého dua Lightstones seekers. “Animácie reflektujú  veľmi výrazne skutočný životný pocit nás oboch ako autorov, pretože chodíme “hore – dole” po svete snažiac sa nájsť tajomstvo života. To je aj dôvod, prečo sme si vybrali náš názov ako tím – Hľadači svetelného kameňa (Lucia = light, Peter = stone)” hovorí hudobník a druhý člen tímu Peter Luha.

Z cyklu On the road sú doposiaľ dokončené tri filmy: Spain (2011), Der Turm (2012) a zatiaľ posledný Brussels (2013). Momentálne majú “hľadači” rozpracované ďalšie dva filmy. “Pracovný postup na vytvorenie jednej animácie z určitého miesta je asi takýto: Najprv spoznávame krajinu, ľudí, zbierame rôzny materiál, preberáme naše idey, dojmy, hľadáme možné témy, zaujímavé nápady, snažíme sa zachytávať naše pocity. Potom začíname pracovať na jednotlivých scénach. Využívame hlavne klasickú ručnú animáciu – kresba na papier, maľba, fotografické stop-motion a výsledný obraz dotvárame v počítači. Hľadáme zvuky, vytvárame hudobnú zložku. Animácie sú hlavne o výtvarnom a zvukovom vyjadrení našich pocitov, poetické a trochu surreálne” vysvetľuje Peter Luha.

Tvorivé duo precestovalo niekoľko krajín: “S našim projektom sme boli zatiaľ v šiestich umeleckých rezidenciách v Španielsku, Nemecku, Francúzsku, Belgicku a posledne vo Fínsku. Odtiaľ sme sa vrátili len pred pár dňami po 6 mesiacoch, kde sme pripravovali náš nový film Finlandia, ktorý bude hotový na jeseň.

Pripravované filmy o Francúzsku a Fínsku budú cestovať po festivaloch až o nejaký čas. Dokončené filmy však už navštívili niekoľko medzinárodných festivalov a najnovší Brussels strávi leto na medzinárodnom festivale krátkych filmov Hayah v Paname (1. – 7.8. 2013) a na medzinárodnom festivale de Cine de Pasto v Kolumbii (26. – 31.8. 2013), pretože sa dostal do oficiálneho výberu.

Filmy z projektu On the road si môžete pozrieť online na:
http://www.youtube.com/user/lucypaint

Pre viac info kliknite na:
https://www.facebook.com/ontheroad.animations
http://lucypaint.com
http://peterluha.com
http://vimeo.com/lightstoneseekers

 

Eva Perďochová