Kovbojsko Dávida Štumpfa smeruje do slovenských kín

Divoký západ vraj má svoje pravidlá. Ale tie nie vždy platia. Tak je to aj v animovanom filme Dávida Štumpfa Kovbojsko. Ako v správnom westerne, aj tu sa strieľa, bandita vykradne banku, po ulici sa ponevierajú opití kovboji a veľa sliepok. Od 12. mája bude film uvedený v kine pred klasickým westernom inšpirovanou drámou Ďaleko od ľudí režiséra Davida Oelhoffena.

Animovaná snímka Kovbojsko sa na filmové plátna dostala vďaka Medzinárodnému festivalu animácie Fest Anča, na ktorom minulý rok mediálna spoločnosť Film Europe Media Company udelila distribučnú cenu Anča D Award. „Film nás jednoznačne očaril svojím príbehom, vtipom a myšlienkou,“ zhodnotila Dagmar Krepopová z Film Europe Media Company. „Pri posudzovaní súťažných diel sme brali do úvahy najmä tému, pretože našou snahou bolo uviesť ocenenú snímku pred celovečerným filmom.“

Dávid Štumpf sa svoj western snažil koncipovať absurdne. Pojednáva o spravodlivosti, ktorá nie je vždy spravodlivá. Pri tvorbe sa rozhodol pre kreslenú minimalistickú čierno-bielu animáciu. Tá v divákovi navodzuje pocit, akoby sa pozeral na kreslený komix. Môže za to aj originálny humor filmu. „Cena Anča D Award znamená pre mňa veľmi veľa,“ priznáva režisér Dávid Štumpf. „Kovbojsko malo na Fest Anči premiéru. Bol som zvedavý na reakcie divákov. A okrem smiechu som dostal aj distribučnú cenu, ktorá je skvelá! Film sa dostane k ďalším divákom a dokonca bude aj v kine.“

Westernom je inšpirovaná aj oceňovaná dráma Ďaleko od ľudí, pred ktorou bude premietnutý krátky film Kovbojsko. Vznikla na motívy poviedky Alberta Camusa Hosť, od ktorej sa však v mnohom odchyľuje. Režisér David Oelhoffen sa snažil vytvoriť skôr univerzálny, než čisto francúzsky príbeh. Niečo ako western, kde sa v divokej pôsobivej krajine stretnú dva svety chápania spravodlivosti. Aj napriek tomu, že sa príbeh odohráva v roku 1954, jeho myšlienky sú práve dnes veľmi aktuálne. Film získal niekoľko ocenení, napríklad Signis Award na festivale v Benátkach. Milovníkov hudby určite poteší, že v ňom budú počuť skladby Nicka Cavea a Warrena Ellisa.

Tých, ktorí majú radi animované filmy alebo radi objavujú nové veci určite poteší, že sa už čoskoro začne 9. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča. Od 29. júna – 3. júla prinesie do Žiliny tie najlepšie animáky, ktoré boli vytvorené za ostatné dva roky.

 

Kovbojsko + Ďaleko od ľudí

Distribučná premiéra: 12. 5. 2015, DCP, BD, DVD