Napísali o nás

Fest Anča má víťazov. Ktoré sú tie najlepšie animáky?
Pravda, 1. júl 2018
Nič sa nedeje. To je názov víťazného filmu Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý vytvorilo režisérske duo z Dánska Uri a Michelle Kranot.

V Žiline sa skončil festival animovaného filmu Fest Anča
Denník N, 1. júl 2018
Hlavnú cenu si odnášajú Dáni Uri a Michelle Kranotovci za film Nič sa nedeje.

Ovečka Shaun, oscaroví hostia či bombastické párty. Začína sa Fest Anča
Aktuality.sk, 28. jún 2018
Najväčšou hviezdou populárneho medzinárodného festivalu animácie s tradične kvalitne vystavaným a vkusne prezentovaným programom je bulharsko-kanadský tvorca experimentálnych animovaných filmov Theodore Ushev.

Medzinárodný festival animovaných filmov FEST ANČA 2018 začína!
swinedaily, 26. jún 2018
Už tento štvrtok Žilina ožije 11. ročníkom Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča. Program sa bude konať v Bábkovom divadle, Novej synagóge, kníhkupectve Artforum, v rôznych priestoroch na Stanici Žilina-Záriečie či priamo v centre mesta. My sme pre vás vybrali to najlepšie, čo festival ponúka.

Fest Anča 2018
Žilinský večerník, 1. jún 2018
Koncom júna sa Žilina už tradične premení na hlavné mesto animácie. Jedenásty raz sa tu bude konať Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Ako jediný na Slovensku prináša každý rok krátke a celovečerné animované filmy pre dospelého diváka, ako aj pre deti.

Game Days na Fest Anča 2018 ponúknu naozaj bohatý sprievodný program
Sector, 28. máj
Game Days sa budú konať 29. – 30. 6. v žilinskej Novej synagóge počas festivalu Fest Anča a budú plné sprievodného obsahu, pri ktorom nebudete vedieť, čo skôr. Práve detaily sprievodného programu vám dnes predstavíme a postupne sa dozviete aj mená prednášajúcich v hlavnom programe…

Bude ich jedenásť, Ančí
Rádio Devín, 28. máj 2018
Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film predovšetkým pre dospelého diváka. Má výnimočnú atmosféru, ktorú vytvára nielen program, ale hlavne ľudia ako organizátori, účinkujúci a návštevníci. Ako bude vyzerať jeho 11. ročník, prezradil v štúdiu Rádia Devín umelecký riaditeľ festivalu, Maroš Brojo, v rozhovore so Zuzanou Golianovou.

Hlavnou témou festivalu Fest Anča 2018 bude animovaný film ako nástroj propagandy
SwineDaily, 24. máj 2018
Možno sa niekomu zdá, že sa v súčasnosti už neprodukujú filmy, ktoré sa snažia ovplyvniť zmýšľanie verejnosti. Opak je pravdou. Tento efektívny výmysel ľudstva sa využíval už v roku 1910 a v súčasnosti sa opäť objavuje v dezinformačných médiách. Práve preto je propaganda v animovanom filme témou Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý v dňoch od 28. júna do 1. júla premietne v Žiline desiatky krátkych a dlhometrážnych animovaných diel z celého sveta….

Máme radi Anču a Anča má rada nás!
Urban Market, 24. máj 2018
Rozhodli sme sa spojiť sily a v spolupráci s Fest Anča vám prinášame dva workshopy, vhodné aj nielen pre dospelých, ale aj deti.

Fest Anča predstaví animovaný film ako nástroj propagandy 
Kinečko, 24. máj 2018
Možno sa niekomu zdá, že sa v súčasnosti už neprodukujú filmy, ktoré sa snažia ovplyvniť zmýšľanie verejnosti. Opak je pravdou. Tento efektívny výmysel ľudstva sa využíval už v roku 1910 a v súčasnosti sa opäť objavuje v dezinformačných médiách. Práve preto je propaganda v animovanom filme témou Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča, ktorý v dňoch od 28. júna do 1. júla premietne v Žiline desiatky krátkych a dlhometrážnych animovaných diel z celého sveta.

Fest Anča ponúkne opäť mimoriadnu sekciu súťažných filmov 
Kinema, 22. máj 2018
Animovaný film ako politický alebo komerčný nástroj. Propaganda. To je téma, ktorej sa tento rok bude venovať Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Od 28. júna – 1. júla premietne desiatky krátkych a dlhometrážnych animovaných diel z celého sveta. Uvidíte aktuálne novinky, ale aj filmy od roku 1910 až po súčasnosť, ktorých úlohou je ovplyvniť myslenie más. V týchto dňoch festival zverejnil na svojej stránke zoznam filmov zaradených do súťaže…

VIDEO Na Slovensko príde vzácna návšteva – režisér, ktorý animoval vlastnou krvou
Telkac.sk, 19. máj 2018
Do Žiliny na Medzinárodný festival animácie Fest Anča (28.6. – 1.7.) zavíta bulharsko-kanadský režisér Theodore Ushev. V roku 2017 bola jeho snímka Blind Vaysha nominovaná na Oscara za najlepší krátky animovaný film, okrem toho získala viac ako 35 ocenení.

Na Fest Anču príde oscarový režisér Theodore Ushev
MacBlog, 18. máj 2018
V roku 2017 bola jeho snímka Blind Vayshanominovaná na Oscara za najlepší krátky animovaný film. Okrem toho získala viac ako 35 ocenení. Bulharsko-kanadský režisér Theodore Ushev je považovaný za jedného z najúspešnejších tvorcov experimentálnych filmov. Onedlho príde do Žiliny na Medzinárodný festival animácie Fest Anča, ktorý sa bude konať 28. júna – 1. júla.

Na Fest Anču príde bulharsko-kanadský režisér Theodore Ushev
Teraz.sk, 17. máj 2018
Do Žiliny na Medzinárodný festival animácie Fest Anča (28.6. – 1.7.) zavíta bulharsko-kanadský režisér Theodore Ushev. V roku 2017 bola jeho snímka Blind Vaysha nominovaná na Oscara za najlepší krátky animovaný film, okrem toho získala viac ako 35 ocenení…

Fest Anča 2018: Selection Results Announced
Zippy Frames, 20. apríl 2018
The 11th Fest Anča Fest Anča Announces 2018 Selection, and focuses on political propaganda. 1626 short animated films and music videos from over 100 countries were submitted to the festival, of which 283 will be screened in Fest Anča’s competitive and non-competitive programme. Animated film as a tool of political propaganda’ will be the main theme of 11th Fest Anča International Animation Festival (28 June to 1 July 2018, Žilina, Slovakia).

Fest Anča zverejnila zoznam súťažných filmov
cinemaview, 19. apríl 2018
Animovaný film ako politický alebo komerčný nástroj. Propaganda. To je téma, ktorej sa tento rok bude venovať Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Od 28. júna – 1. júla premietne desiatky krátkych a dlhometrážnych animovaných diel z celého sveta. Uvidíte aktuálne novinky, ale aj filmy od roku 1910 až po súčasnosť, ktorých úlohou je ovplyvniť myslenie más. V týchto dňoch festival zverejnil na svojej stránke zoznam filmov zaradených do súťaže…

Magická reinkarnácia strašidelných bábok
kinecko.com, 6 júl 2017
Medzi headlinerov tohtoročného festivalu Fest Anča patril britský režisér Robert Morgan. Na stanici v Žiline sa pred projekciou pohyboval a pôsobil ako nenápadný a vyrovnaný štyridsiatnik s drinkom v ruke. Po menšej sonde do jeho hlavy prostredníctvom krátkych filmov o neho enormne vzrástol záujem a po svojom masterclasse sa dostal doslova do obkľúčenia. Čo je to za človeka?

Maroš Brojo o 10. ročníku festivalu Fest Anča. Čo nás čaká a neminie.
9múz, 23. 6. 2017
U nás je každý ročník jednou veľkou oslavou a vždy sa usilujeme o čo najväčšiu programovú pestrosť a rozmanitosť. Čakajú nás významní hostia ako Barry Purves, Robert Morgan, Paul Bush, art director hry Monument Valley 2 David Fernandéz Huerta a desiatky ďalších…

Fest Anča štartuje už o týždeň, 10. ročník prinesie aj objavnú hudbu
hudba.zoznam.sk, 22. 6. 2017
Na prelome júna a júla bude v Žiline už po desiaty raz Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Kto na ňom už bol, dobre vie, že vo svojom programe ponúka v piatok a v sobotu okrem výborných animovaných filmov aj večerné koncerty a každú noc dobrú náladu navodí iný dídžej. Hudba a animovaný film idú totiž ruka v ruke.

Fest Anča Announces Lineup
filmneweurope, 16. 6. 2017
The 10th International festival of animated films Fest Anča, based in Žilina, introduced a programme with three competitions including international competition of short and student films, international music video competition and international competition of films for children…

Palo Buday: Hry generujú viac peňazí ako filmy
9múz, 14. 6. 2017
Rozhovor s dramaturgom Game Days: Program pre Game Days 2017 sa začal pripravovať ešte predtým, než predošlý ročník vôbec začal. Vedel som, že Fest Anča bude mať okrúhle výročie a tak sa zrodilo kódové označenie Indie Stars (= Hviezdy nezávislého neba)…

Jubilejný 10. ročník Fest Anče prinesie bohatý program aj pre najmenších návštevníkov
zilinak.sk, 13. 6. 2017
Pokiaľ aj vy premýšľate nad tým, ako osláviť záver školského roka, desiate narodeniny Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sú tou správnou voľbou. Od 29. júna – 2. júla zablúdite do ríše fantázie tých najlepších animovaných filmov. Náladou rozprávkového sveta ožije Stanica Žilina-Záriečie, nádherné priestory Bábkového divadla, kníhkupectvo Artforum a premietať bude aj Telka v meste na Hlinkovom námestí v Žiline.

Zatancuj si na narodeninovej Fest Anča párty
music zone.eu, 13. 6. 2017
Na prelome júna a júla bude v Žiline už po desiaty raz Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Kto na ňom už bol, dobre vie, že vo svojom programe ponúka v piatok a v sobotu okrem výborných animovaných filmov aj skvelé večerné koncerty a každú noc vám dobrú náladu navodí iný DJ.

Festival Fest Anča oslavuje svoje okrúhle narodeniny hviezdnym obsadením
MacBlog, 9. 6. 2017
Na Medzinárodnom festivale animácie Fest Anča sa predstavia v dňoch 30. 6. – 1. 7. v rámci programu Game Days hviezdy nezávislej hernej scény.

FEST ANČA: Oslávte prázdniny v ríši fantázie
gregi.net, 6. 6. 2017
Pokiaľ aj vy premýšľate nad tým, ako osláviť záver školského roka, desiate narodeniny Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sú tou správnou voľbou.

Návšteva medzinárodného festivalu animácie ,,FEST ANČA“
MŠ Andreja Kmeťa, 1. 6. 2017
Milí kamaráti, dňa 29.06.2017 /t.j. štvrtok/ o 10.00 hod sa predškoláci našej materskej školy vyberú na neďalekú stanicu Záriečie, kde sa stanú účastníkmi veľkolepého medzinárodného festivalu animácie s názvom ,,FEST ANČA“

Relácia Fest Anča
TV VJU.sk, jún 2017
Ukážky filmov, ktoré na Fest Anči uvidíte.

Animácia od A po Z
film.sk, jún 2017
Každý z nich pracuje inou metódou a k látke pristupuje z inej perspektívy, no spája ich láska k animácii. A čoskoro týchto tvorcov spojí aj 10. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča v Žiline (29. 6. – 2. 7.). Jeho hlavní hostia budú zo Spojeného kráľovstva – Robert Morgan, Paul Bush a Barry Purves.

Desiate výročie Fest Anča bude hostiť desať hviezdnych nezávislých tvorcov na Game Days
sector.sk, 31. 5. 2017
Festival medzinárodnej animovanej tvorby Fest Anča oslávi tento rok už desiate výročie. V rámci neho sa však po štvrtýkrát otvoria brány žilinskej Novej synagógy, ktorá bude hostiť desať hviezdnych tvorcov nezávislej hernej scény.

Fest Anča
žilina.sk, 29. 5. 2017
Koncom júna oslávi v Žiline svoje desiate narodeniny Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Ako jediný na Slovensku prináša každý rok krátke a celovečerné animované filmy pre dospelého diváka, ako aj pre deti.

Hviezdy nezávislej scény prichádzajú do Žiliny na Game Days osláviť 10. narodeniny Fest Anča
9múz, 27. 5. 2017
V dňoch 30. 6. – 1. 7. sa v rámci Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča uskutoční štvrtý ročník podujatia Game Days s cieľom otvoriť dialóg a premostiť svety digitálnych hier a animovaného filmu.

Fest Anča oslavuje. Navštívi ju kráľ animovaného hororu
sme, 25. 5. 2017
Hlboká tma. Ku osamelej studni prichádza dvojica postáv. Rozhodnú sa nabrať vodu. Keď však vedro vytiahnu, všetko je inak. Reálny svet sa mení na animovaný.

Animované dokumenty Paula Busha exkluzívne na Fest Anča
25fps.cz, 12. 5. 2017
Umenie Paula Busha je inteligentné, analytické a miestami až intímne. Podobne ako Mozart obsedantne symetricky komponoval, Bush skladá základnú štruktúru svojich filmov.

Spoznajte silu animovaného dokumentu
kinema, 11. 5. 2017
Pod animovaným filmom si často predstavujeme naratívny príbeh alebo experimentálne umelecké dielo. Na Fest Anču príde tento rok britský režisér Paul Bush, ktorý nám ukáže, že animovaný film môže mať aj dokumentárny charakter…

Na Fest Anču príde kráľ animovaného hororu Robert Morgan
kinema, 26. 4. 2017
Máloktorého režiséra žánrového filmu by ste mohli označiť slovom kráľ. Keď sa však pozeráte na diela Roberta Morgana, vidíte skutočné umenie animovaného hororu. Bojíte sa prapodivne tvarovaných postáv a zatvárate oči pred tečúcou krvou.

Maďarské špeciality na Fest Anči
zilina.sk, 24. 3. 2017
Pútavé, hravé, novátorské, dôvtipné, zábavné. Týmito a mnohými ďalšími prívlastkami by sme mohli definovať filmy, aké vo svojom programe každý rok ponúka Medzinárodný festival animácie Fest Anča. Tentoraz oslávi v dňoch od 29. júna do 2. júla svoje desiate narodeniny.

Kino Fest Anča: Making of Drobci s Vandou Raýmanovou
detepe, 14. 2. 2017
Fest Anča Vás pozýva na prednášku a prezentáciu zo zákulisia výroby nového večerníčku Drobci, ktorý mal premiéru počas Vianočných sviatkov. Režiséri Vanda Raýmanová a Michal Struss spoločne s ďalšími tvorcami seriálu prezradia všetko o procese jeho výroby – ako, kedy a kde sa zrodil počiatočný nápad, ako večerníček vznikal a ako to celé nakoniec dopadlo.

Successes of our artists developing Moonfall
fishcowstudio, 6. 2. 2017
Fest Anča is an international festival of animated film that has been taking place in Slovakia since 2008 and is considered the most prestigious festival of its kind in our country. Our artist namely Štefan Niktulinec attended with his co-developers this competition last year representing a game Zen Duckies.