Zverejňujeme oficiálny výber slovenských filmov na Fest Anča 2019

Tento rok uvedie Fest Anča mimoriadne množstvo krátkych filmov a videoklipov od slovenských tvorcov.

Dvanásty ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča 2019 bude špeciálny okrem iného silným zastúpením slovenských tvorcov. Do oficiálneho výberu sa tento rok dostalo mimoriadne veľa krátkych filmov a klipov od domácich animátorov. Po prvý raz vo svojej histórii tak Fest Anča otvorí popri slovenskej súťaži aj nesúťažnú sekciu Slovenská panoráma, ktorá bude dopĺňať prehliadku domácej animovanej tvorby.

Šarkan – Martin Smatana

Na festival tento rok slovenskí tvorcovia prihlásili viac než 30 filmov alebo videoklipov, ktoré vznikli za uplynulé dva roky. Je to posun oproti predošlému ročníku, no najmä oproti roku 2017, kedy sa pre nedostatok domácej tvorby nepodarilo slovenskú súťažnú sekciu otvoriť vôbec.

V oficiálnom výbere ročníka 2019 sa ocitlo niekoľko titulov od dobre známych tvorcov, ale aj diela od začínajúcich autorov. Medzi aktuálne rezonujúcimi filmami je napríklad Šarkan animátora Martina Smatanu, ktorý mal svetovú premiéru tento rok v januári na festivale Berlinale alebo Fifi Fatale režisérky Márie Kralovič, ktorá pred pár týždňami bojovala o titul najlepšieho animovaného filmu na národných filmových cenách Slnko v sieti. Všetky tri boli vybrané do slovenskej súťažnej sekcie na Fest Anči 2019.

Poetika Anima – Kriss Sagan

V rámci nesúťažnej sekcie Slovenská panoráma bude zas uvedených viacero filmov z produkcie domácich stredných umeleckých škôl. Fest Anča tak pokračuje v snahe podporovať a vytvárať priestor pre mladú slovenskú tvorbu, ktorú sme začali na predošlých ročníkoch.

Niekoľko slovenských titulov sa ocitlo aj v hlavnej festivalovej súťaži a v ďalších súťažných kategóriách. Kompletný oficiálny výber filmov vo všetkých sekciách oznámime v najbližších dňoch.

Limitovanú edíciu výhodných vstupeniek na Fest Anča 2019 si môžete kúpiť práve teraz na našom webe.

300g/m2 – Kamila Kučíková

 

Filmy vybrané do slovenskej súťaže:

300 g/m2 – Kamila Kučíková
Fifi Fatale – Mária Kralovič
Ja sa nehrám – Matej Babic
Rande – Michaela Mihalyi
Poetika Anima – Kriss Sagan
Lavína – Veronika Kocourková
Flush It Out (videoklip pre Likvid & Dan Riley) – Marian Vredík, Jana Vredík Hirnerová
Šarkan – Martin Smatana

Filmy vybrané do nesúťažnej sekcie Slovenská Panorama:

Sídliskový sen – Katarína Krajčiová
Bearserker – Bálint Alló
PANTOPOS – Eni Brander
Nuda na dôchodku – Szilard Kardiak
Žabí rauš: Do lesov – Slavo Turanec
Ukladajte si svoje súbory – Jakub Bondor
Mašina – Slavo Turanec
Persona Grata – Daniela Krajčová
Born Free – Norbert Neuschl

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2019 finančne podporil Audiovizuálny fond.